Pagini

vineri, 18 mai 2012

Solar actualizat

Incepe sa ma prinda chestia asta cu agricultura Eco pentru care consortul tot face lobby de o gramada de timp. Imi dau seama ca e extrem de important sa obtinem o cultura fara porcarii si chimicale. In fond, de ce n-am exploata la maxim ce ne ofera natura ca doar strabunicii nostri nu aveau toate soiurile de tratamente chimice...

Anul asta pare deci sa fie un an in care macar solarul va da o productie frumoasa si singurele chestii cu care "am trisat" au fost niste banale coji de oua puse la radacina plantelor ( si nu la toate pentru ca n-am putut consuma suficiente oua incat sa acoperim cererea ridicata de coji). In rest, au crescut ca din apa, evitand bietele cu toate mijloacele sa dea piept cu coropijnita care le-a atacat in repetate randuri. Unele au ajuns victime, altele s-au incapatanat sa se faca mari, sa rodeasca si sa se bucure.

Nu reusesc inca sa indic ce soiuri sunt mai potrivite pentru solar. Concluziile absolut preliminare la care am ajuns se refera la faptul ca toate soiurile merg bine ( ce surpriza! :)) ) in cazul in care le ingrijesti atent si le mai dai cate un "ajutor", gen coji de ou pisate.


Mi-am facut si butoi de apa de fantana in care am pus urzici. Duhneste de la distanta de te ia cu ameteala dar inteleg din lecturile mele permanente ca stropirea cu zeama de urzici diluata ( 1 la 10 ) protejeaza impotriva manei. Asa ca voi stropi cu ea, imediat ce timpul se imbuneaza, rosiile puse afara.
In ceea ce priveste castravetii, am senzatia ca o mana magica ii tot trage de mot pentru ca se vede cum cresc, efectiv peste noapte. Tot cei din solar, evident, pentru ca cei plantati afara abia acum incep sa "prinda aripi".
Fotografiile de astazi sunt facute weekendul trecut asa ca e foarte probabil sa existe schimbari ( speram sa fie schimbari in bine). Astazi sau maine insa voi avea ocazia sa-mi dau seama de progresul facut peste saptamana.

In gradina lucrurile merg ceva mai incet. Frigul de saptamana asta le-a incetinit probabil si mai tare dezvoltarea. Sa privim partea buna a lucrurilor insa: era nevoie de ploaie.

7 comentarii:

  1. Buna ziua la gradinarit!
    Foarte frumoasa gradina aveti, felicitari!
    Legat de coropasnita, a scris Miss la mine pe blog, ca, exista o substanta care se pune langa radacina rosiei, este la punga si are desenata o coropasnita.Zicea ca-i eficienta dar nu a spus cum se numeste substanta.La HALA OBOR zicea ca a cumparat.

    RăspundețiȘtergere
  2. Toate arata foarte bine. Si sotul meu imi zice ca vrea sa faca un solar pe locul unde sunt randurile de rosii acum. Ca sa scapam de grija manarii dupa ploaie. Dar suntem inca la faza de proiect.

    RăspundețiȘtergere
  3. @Elisa, bine ai venit pe la noi. Noi pentru coropijnita gasisem niste grau din ala imbibat in substante dubioase dar am zis ca odata ajuns la radacina plantei e imposibil sa nu absoarba si ea ceva substante. Oare n-o exista ceva natural la care coropijnita sa zica bleah si s-o ia la sanatoasa?

    @Iulia, multumim. Si noi ne gandim serios sa extindem solarul anul viitor dupa ce ne-am lamurit ce si cum se face. Sa vedem cum ii merge in continuare.

    RăspundețiȘtergere
  4. Vviatalatara, am cautat si uite ce-am gasit:
    * asa ca pentru limaxi, cutii de conserva/bidoane din plastic taiate ca sa ramana un pahar, ori alte pahare introduse in pamant cu buza la suprafata pamantului si cu bere in ele, apoi se urmareste si se strange "recolta" de limaxi si coropasnite.
    * toamna se face in gradina o groapa adanca , se pune gunoi de grajd si se acopera cu paie. Iarna , cand este ger, se ridica paiele si coropasnitele care si-au facut acolo loc de iernat vor ingheta.
    Incearca macar asta cu berea.
    La mine vad ca limaxii sunt putini anul asta, poate ca fiindca nu am arat asta toamna.
    Sambata spornnica va doresc !

    RăspundețiȘtergere
  5. Multumim Elisa. Asta cu berea mi se pare geniala. Imbatam coropijnitele cu prima ocazie. Nici solutia cu paiele peste gunoi de grajd nu e rea, deloc. Poate facem asta in toamna.

    RăspundețiȘtergere
  6. Minunate-s plantutele din solar si foarte inaintate. Ai rosii in toata regula. Bravo !!! Si ma bucur,ca nu mai puneti chimicale. O sa vezi, ce gust bun vor avea legumele, chiar daca n-o sa fie extra-dimensionate. Succes la treburi si sa gasesti totul in perfecta stare in weekend !

    RăspundețiȘtergere
  7. Nu am stiut ca urzicile protejeaza de mana...multumesc pentru aceasta informatie.ma bucur ca azi am mai invatat ceva.o zi minunata!PS. ma bucur ca am descoperit blogul tau

    RăspundețiȘtergere