luni, 14 mai 2012

Vanatoarea de oua

Daca n-ati mai vazut gaini pasionate de speologie, atunci trebuie neaparat sa vizitati virtual poiata noastra ca sa le vedeti pe primele.

Cum adica ziceti ca n-avem pesteri? Pai nu e nevoie pentru ca avem gaini ale caror idealuri sunt mai presus de orice incercare disperata a stapanilor de a le potoli. Asadar, n-avem pesteri sa ne valorificam pornirile speologice? Nu-i nimic, sapam unele. Si ca sa nu se prinda astia care zilnic ne livreaza mancare si sa ne lase sa dam coltu' de inanitie, sapam undeva unde suntem sigure ca ei nu au acces: de exemplu sub cotet.

Zilele trecute am evaluat productia de oua a invinuitelor. Si avusesera o zi cu un singur ou ...Mai sa fie! Astea iar le ascund! Cam asa a sunat verdictul si acuzatele au ridicat creasta si ciocul nevinovate dar s-au uitat in alta parte, asa, ca si cand nu stiau nimic.

Au si ele motivatia lor pentru protestul asta ad hoc. Nu vor nici batute sa faca oua in alt cuibar decat in cel in care sunt ele obisnuite. Pentru ca acel cuibar nu e liber intotdeauna ( cand au ele chef sa se oua), intervine dilema: si eu unde-l fac, acum, ha?

Apar deci situatii tragi-comice ca cea de mai jos ( observati, va rog, cuibarul liber de langa):
Ideea e ca nu toate au curajul sa fie luptatoare. De ce sa te lupti cu alta doamna pe un loc "eligibil" cand poti foarte bine sa te duci sub cotet, sa sapi galerii si sa faci acolo oua, fara sa te deranjeze nimeni. E drept, e cam cald dar cautarile stapanilor pe sub cotet sunt imagini absolut...priceless! Deci, Coco, stai tu de 6, ca eu ma duc sa sap ( si sa fac un ou)!

Si tot intrebandu-ne noi unde-s ouale, la un moment dat o puica neagra a deconspirat intregul complot, pentru ca la iesirea din galerie a scapat un vinovat: "Cot-co-daaaac!"
Asa ca numaram vreo 5 oua scoase din galerii in cateva zile si doua vinovate identificate.

Pe langa anchetele despre care am relatat mai sus, am avut un weekend linistit si fara incidente, tulburat totusi pe alocuri de campania electorala facuta prin portavoce de candidatul PSD care a tinut musai sa ne spuna cu voce (foarte) tare care e platforma lui program. Nu contestam necesitatea schimbarii primarului, ba din contra o sustinem ( fiindca actualul n-a facut nimic pentru comuna aia) dar ne-am fi lipsit bucurosi de manelele cadru printre care erau presarate promisiunile electorale.

7 comentarii:

  1. :))) partea buna: fac oua, nu conteaza unde.

    si gainile noastre sapa, dar repede apare cate o matza si ocupa groapa cea noua, asa ca n-au spor. insa gainile noastre sunt si alpiniste, seara de seara le pescuim de prin pomi, de pe acoperisuri si le plantam in cotetele lor.

    RăspundețiȘtergere
  2. Ah, ce ingenioase-s doamnele gaini ! Si cum ar fi reusit sa cloceasca acolo ???

    RăspundețiȘtergere
  3. a nu stiu cata dovada ca si gainile au, totusi, minte! :)

    RăspundețiȘtergere
  4. @ Simf :)), asta ne-ar mai lipsi, sa le alergam si prin copaci
    @Dani, o da, au foarte mult timp liber si se gandesc probabil la tot felul de nazbatii. Cum ar fi reusit sa cloceasca? Pai in afara de faptul ca ar fi murit de cald, ar fi clocit cu imensa satisfactie, iti dai seama :))
    @Cristina - clar, cine a zis vorba "proasta ca o gaina" era un necunoscator

    RăspundețiȘtergere
  5. Ale mele, daca le tin asa intr-o curte, fara sa le dau dau drumul in gradina, au inceput sa isi manance ouale si tot la tine pe blog am vazut ca le trebuie calciu.Intr-o zi le mai lasa si pentru noi, intr-o zi le papa ele :((
    Frumos le-ai surprins in poza cu cuibarul gol si ele inghesuite intr-unul :))
    Pupici!

    RăspundețiȘtergere
  6. @Vasi, problema cu halitul oualor este extrem de spinoasa. Am citit ca e suficient ca una din ele sa descopere gustul si le invata si pe celelalte. Ideal este sa stii gaina care mananca si s-o elimini din grup. Noi masuri extreme n-am fost in stare sa aplicam niciodata insa te-as sfatui ca macar o saptamana sa le daiu nutret combinat ( o reteta preparata gata ) care contine calciu si poate renunta la obiceiul rau

    RăspundețiȘtergere
  7. M-a amuzat foarte tare povestea ta! Imi imaginez intreaga scena si ma pufneste rasul. Multumesc pentru asta!
    Acum cateva minute am mai citit in alta parte o alta poveste cu gaini. Se pare ca in lumea lor se petrec foarte multe intamplari, important este sa le observam noi - sau voi, ca eu nu am gaini. Dar citesc cu mare drag despre ele si despre orice alta intamplare din lumea necuvantatoarelor.

    RăspundețiȘtergere