Calendarul gradinii noastre in 2013

Aflat in proces de completare - proces permanent.

Da, da, da, ne dezmortim si ne pregatim de sosirea celui mai frumos anotimp din cele patru existente.
Asa ca am inceput planurile, colindatul dupa seminte si avem mai mult entuziasm ca niciodata.
E al treilea an de gradinarit dupa cum ne duce capul si anul asta suntem foarte hotarati sa ne hranim plantele cat mai bio cu putinta iar ele ne vor hrani la fel.

Pentru ca nu exista gradinari fara planuri serioase, iaca venim si noi cu unul incipient, asa ca Disclaimer: aceasta pagina va suferi actualizari permanente, asa ca nu va mirati daca intr-o zi spunem ca plantam maine iar maine zicem ca am amanat pana la inceputul saptamanii viitoare caci asa zice la plic. Inca suntem novici in materie. Traim insa cu speranta ca nu vom mai da bani precupetilor pentru rasaduri.

Ianuarie - a trecut. Na ca iar am ratat-o!
Februarie - plantam primele seminte pentru a obtine rasaduri proprii.

  • Tomate Alvaro F1 cu scopul de a incerca soiul asta atat in solar cat si in camp. El e recomandat pentru ambele, noi vrem sa stim exact unde-i merge mai bine. Vom afla si va spunem si voua.
  • Tomate Inima de bou: astea sunt cumva genul ala de tomate care ne amintesc de copilarie. Deci a fost o decizie bazata mai mult pe sentimentalisme decat pe ratiune. Plus ca iara suntem indecisi: merg mai bine in solar sau in curte? Trebuia sa aflam...
  • Testam semintele premium de la Agrosel anul asta. Asa ca vom planta un soi nou-nout de castraveti, pe numele de scena Chief F1. L-a incercat cineva? Ca daca nu ne oferim noi sa dam un prim feedback in Aprilie cand se presupune ca avem deja rasaduri gata de plantat.
  • Punem si seminte de patrunjel frunza. Anul asta schimbam macazul in privinta plantelor aromatice, o sa le plantam pe toate sub forma de tufa ca sa organizam putin sectorul asta.
  • Plantam si semintele de Capiscum annum (ardei gras) ca poate poate obtinem un soi de rasaduri care sa produca fructe de marimea celor din supermarket dar cu gust de leguma de la tara. Vise tata, vise...
  • Varza...o planta cu care pana acum noi am inregistrat un esec continuu. Ori a crapat inainte de vreme ori au invadat-o lighioanele. Poiata a fost foarte incantata de ea iar noi am cumparat varza din comuna vecina. Pai asta e treaba? Anul asta mergem pe soiul Agrosel Brassica oleracea var. capitata.
  • Si nu in ultimul rand sadim si semintele de Petunia hybrida. Pentru ca in fiecare an aruncam o gramada de bani pe petunii de la altii. Pentru ca n-au putut si ele sa fie plante perene!
Martie - in episodul urmator

4 comentarii:

  1. Pentru a fi bio, si semintele ajuta sa fie la fel :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Cu siguranta :) doar ca inca n-am reusit sa fac o proprie colectie de seminte din soiuri ( si nu hibrizi). E un plan mai vechi dar n-am reusit inca sa-l pun in aplicare. Prin urmare ne multumim pentru moment cu ce se poate, adica seminte la plic a caror provenienta este cat de cat certa dar...cu inrgijire cat mai bio a rasadurilor.

    RăspundețiȘtergere
  3. Noi suntem doar la al doilea an de grădinărit dar am citit undeva că la varză trebuie să ai grijă la seminţe. Există soiuri timpurii, de vară şi soiuri târzii, de toamnă. Ele trebuie însămânţate atunci când e timpul lor adică nu pot fi însămânţate cele timpurii pentru cultura de toamnă sau invers.
    Poate aici a fost greşeala, de-asta au crăpat.
    DoDorina

    RăspundețiȘtergere
  4. Si eu am aceleasi vise cu ardeii mei...dar mai mari decat rosiile n-am reusit sa-i fac... Anul asta umblu cu farasul dupa vacile vecinilor pt ingrasamant natural si va tin la curent cand iese productia!

    RăspundețiȘtergere