joi, 19 august 2010

Vesti bune de la poiata

Va povesteam mai demult ca gainile noastre adulte sunt cumparate de la o ferma. La ferma acolo au invatat numai lucruri urate: cum sa te bati pentru mancare, cum sa halesti propria productie, cum sa te prefaci ca ai facut oua ca sa-ti dovedesti utilitatea sau cum sa iti ascunzi ouale pe sub cotet dupa ce, in prealabil ai racait pana ai sapat acolo ditamai groapa.

Colac peste pupaza, din cauza caldurii s-au mai umplut si de paduchi. Marea despaduchere s-a incercat saptamana aceasta cand cotetul le-a fost stropit cu o substanta de la farmacia veterinara si se pare ca parazitii s-au mai redus la numar. Nu mai vorbim ca stapanul lor aflat in concediu le-a trantit si ditamai gramada de cenusa ca sa aiba unde sa-si faca o baie din aia de le place lor.

Pentru ca mancau oua, stapana le-a facut cuibare cu oua de lemn. Auzise ea ca ar fi eficient in a dezvata galinaceele de obiceiuri proaste. Ti-ai gasit?! Le-au ciocanit de cateva ori, au vazut ca nu sunt bune de mancat, le-au ornat corespunzator cu ganiat si cam atat. Singurul rol benefic al oualor de lemn a fost faptul ca in sfarsit domnisoarele s-au prins ca stapana a pus cutiile alea cu paie si cu un ou de lemn in ele, pentru ca de fapt, acolo ar trebui sa faca si ele ouale. Si acum le fac. E drept ca ocazional mai oua si in spatele balotului de paie pe care stapana il foloseste ca sa le schimbe "lenjeria" din cuibar.

Pana la urma, dupa indelungi discutii datorate faptului ca stapanul vroia oua ecologice, stapana a cumparat un sac de 10 kg de concentrat special pentru individe outoare. Si productia a inceput timid dupa ce vreo doua luni fusese inexistenta. Doua-trei oua azi, patru-cinci maine. S-a ajuns astazi, cand spunem povestea, la 7 oua pe zi si stapanii privesc multumiti primul carton plin de oua de la gainile lor grase si rasfatate.

Revenim cu noutati

9 comentarii:

  1. Daca ati cumparat gainile mari...sa stii ca fermele le vand cand li s-a incheiat perioada de ouat (nu stiu cum sa zic altfel) si e ceva de asteptat pana cand se apuca din nou de ouat. :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Ha, ha! Dana, cand au intrat la menopauza vrei sa zici? Na, c-am zis-o eu!
    Si se reapuca de ouat?
    VOIAM DE FAPT SA SPUN, DAR M-A LUAT GURA PE DINAINTE, CA IMI PLACE TARE MULT CUM POVESTESTI! pARCA SI VAD CE SE INTAMPLA PE ACOLO PRIN GRADINA SI OGRADA! fAIN DE TOT! Am scris cu litere mari, ce daca, nu mai sterg s-o iau de la capat!

    RăspundețiȘtergere
  3. gradinaritdupaureche, le-am luat mari si stiam de la bun inceput ca ele nu vor mai oua la capacitatea "maxima", ca sa zicem asa, dar ne-am gandit ca macar daca se ingrasa si se fac frumoase pana in iarna o sa avem carnita buna, de pasare, toata iarna. acum am ajuns sa le indragim ( nu stiu cum facem ca asa ni se intampla cu toate vietuitoarele din curte ) si mi-e tare teama ca vor ajunge sa moara de batranete tot la noi in curte.

    RăspundețiȘtergere
  4. Alexandra, multumesc, esti tare draguta. Candva credeam ca am talent scriitoricesc acum nu ma mai simt chiar asa in stare de scris nuvele si romane, asa cum visam de copil. Cred insa ca am o imaginatie bogata si s-ar putea sa ma apuc de scris poveste pentru copii intr-o buna zi :)

    RăspundețiȘtergere
  5. Rau faci daca nu scrii, chiar ai talent sa stii! Astept prima carte cu autograf!!!

    RăspundețiȘtergere
  6. Si zi-ne si noua cum sa ni te adresam, ca Viatalatara mi se pare cam impropriu. Daca se poate si nu e secret, binenteles...

    RăspundețiȘtergere
  7. Iti dau un pont, desi poate il stii deja: pentru paduchi este eficient sa stergi putin prin cotet cu motorina sau gaz dupa ce arunci (si arzi) paiele vechi(se duc sigur toti paduchii, ai grija doar sa nu scalzi gainile in combustibil sau sa ai ceva flacara pe-aproape). E testat cu succes de ani multi pe gainile alor mei!

    RăspundețiȘtergere