duminică, 7 august 2011

Cum e cu tuica

Vreau sa va spun ca din punctul meu de vedere tuica are avantajele si dezavantajele ei. La fel si procesul ei de fabricatie. In primul rand tuica ne-a scapat de multitudinea de crengi uscate ramase in urma asasinarii corcodusilor care ne impiedicau la constructia gardului. Cum care gard? Gardul nostru ala nou si frumos [ a se vedea foto 1, fara a se lua in seama multitudinea de buruieni. Lucram la ele. Pana acum e 1-0 pentru buruieni dar suntem perseverenti ]
In al doilea rand tuica asta are darul de a imi transforma consortul intr-un om deosebit de preocupat care chiar pare a stii ce face. Lumea zice ca ceea ce face el acolo e un produs calitativ, categoria I. Eu nu ma aventurez sa gust pentru ca orice fel de bautura care are mirosul ala intepator ma face sa vreau s-o iau la fuga. Cu toate acestea procesul de fabricatie mi se pare de-a dreptul ingenios si, avand in vedere ca vine din mosi stramosi, nu incetez sa ma minunez cat de destepti erau acestia din urma, fara a avea in sprijin minunile tehnologice din ziua de astazi. Si cand te gandesti ca eu habar n-am avut ca trebuie copilite si vinetele si am aflat chestia asta de pe internet!


Dezavantajul enrom al tuicii e ca provoaca o dorinta nestapanita de socializare printre vecini. Adica, vrei nu vrei, daca te apuci sa faci tuica, la tine in curte, bine ascuns dupa gardul de 2,2 m pe care tocmai l-ai construit, un zvon cu sursa nestiuta se raspandeste cu rapiditate printre vecini. Si zvonul asta nu se multumeste doar cu raspanditul, nuuu. Zici ca le si deseneaza o harta, direct catre poarta ta. Toti isi gasesc un motiv mai mult sau mai putin plauzibil pentru vizita si, obligatoriu, toti au cel putin doua-trei sfaturi de dat. In cele mai dese ocazii sfaturile sunt in mod evident contradictorii. Si uite asa, in loc sa petreci un weekend linistit departe de vacarmul infernal al capitalei, te trezesti ca trebuie sa socializezi cu forta. Afli astfel cine a mai murit prin sat ( vestea asta e bineinteles impanata cu cel putin 456 de detalii despre cum a fost imbracat la inmormantare decedatul, cate rude au venit, care din ele au fost trecute pe lista infamilor pentru ca au lipsit, plus alte amanunte despre conflictele sau relatiile deocheate pe care decedatul le-ar fi avut cu alti sateni sau satence, dupa caz). Afli de asemenea ca se va organiza cat de curand un referendum, treaba politica foooarte complicata, pentru a intreba satenii daca doresc sa faca parte din "metropola" vecina, ca poate asa se ajunge macar la 10.000 de locuitori! Nebunie si progres, ce sa mai! Desigur, si in acest caz parerile sunt mai mult decat impartite. Unora le face cu ochiul posibilitatea de a capata, intr-un viitor incert, gaze si canalizare. Altora, din contra, li se pare ca evolutia asta fortata, care i-ar scoate cu japca din comuna primitiva, nu e de bun augur si multe rele vor aparea drept consecinta, fara niciun fel de benficii. De exemplu vor fi impozite mai mari.
Ascultand ambele tabere nu poti sa nu te intrebi retoric de ce Constitutia asta a noastra e asa de stramba si da drept la vot tuturor.
Ce altceva mai poti afla cand faci tuica? Foarte multe: poti afla de ce Basescu si Boc n-au niciodata dreptate, de ce nu merge bine tara asta, de ce Romania n-are o nationala de fotbal in firea ei, de ce Mutu a luat droguri si, mai ales ce bine o ducea toaaaaata lumea pe vremea lui Ceausescu. Si lista poate continua, depinde cata tuica faci.
Cred ca Marin Preda mustaceste, de acolo din raiul scriitorilor de geniu, fiindca, in realitate, Poiana lui Iocan prinde viata, in fiecare sat din tara asta, probabil in fiecare secunda. Doar ne pricepem la toate, nu?

Bonus picture: Bulinele noastre isi cauta in continuare stapani buni si iubitori

7 comentarii:

  1. Ah, ce frumos ai imortalizat facutul tuicii !Si gardul, e o bijuterie - ce mindru sta el, pe dupa corcodusi !
    Nici eu nu pot mirosi tuica, da uite, ca noi sintem in minoritate. Eu ciocnesc paharul, cu visinata. Noroc !!!

    RăspundețiȘtergere
  2. tuica mie imi place, sau mai bine zis imi placea, dar cel mai tare la ea ma bucura ca e facuta din niste fructe pe care altfel le-am fi aruncat. cum nu-mi place sa se iroseasca nimic, transformarea lor intr-o licoare de socializare, iata, mi se pare chiar un miracol.
    bulinutele tale sunt dragute foc, pacat ca inca nu au o casuta a lor, dar cu rabdare o vor gasi si pe asta.

    RăspundețiȘtergere
  3. @ Dani si noi suntem foarte incantati de cum a iesit gardul, mai ales ca cel dinainte era un dezastru total.
    @Cristina, eu sunt lesinata dupa bulinele astea, caci sunt incredibil de frumosi, jucausi si mai ales latratori ( paznici de nadejde, ce sa mai!). Si noi speram sa-si gaseasca niste casute frumoase si primitoare.

    RăspundețiȘtergere
  4. gardul e fain foc, ani buni nu veti avea probleme cu el. despre tuica - am bagat la cap: domnul meu va merge sa o faca la dom'colonel. sa socializeze ei acolo.

    RăspundețiȘtergere
  5. Adun si eu fructele pentru tuica dar nu stiu cine mi le va fierbe :((( Acu doi ani am aruncat 3 butoaie fiindca nu am gasit pe cineva care sa ne faca tuica...ce oameni pe aici!!! Doamne fereste!

    RăspundețiȘtergere
  6. Buna , am vazut ca aveti o frumusete de gard . Ideea este ca si eu urmeaza sa ma mut la tara , asa ca as dorii sa va intreb , cam cat v-a costat gardul ? Gardul pe care il am acuma la tara e praf si trebuie schimbat !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. @Pasca Adrian, e frumox stim si noua ne place foarte tare. A costat cam 5000 RON dar din cauza ca l-am vrut destul de inalt si se intinde pe vreo 40 de metri liniari. Manopera e inclusa in banii astia dar oamenii care au muncit la el au fost mai mult neamuri si nu ne-au cerut foarte mult.

      Bafta multa cu mutatul.

      Ștergere