Rezultatele primei sadiri n-au intarziat sa apara dar marturisesc ca nu m-au facut foarte fericita. In primul rand semintele din gama Premium, ar trebui sa fie seminte mai valoroase, nu? Pai au avut un randament de 70-80%, nu mai mult si daca te gandesti ca au un pret mai mare decat orice alta gama de la acelasi producator ( cam cu o treime) atunci investitia nu se justifica. Sa nu uitam de faptul ca in plicul cu seminte de castraveti au fost 7 ( sapte) seminte iar in cel cu tomate au fost 10 ( zece). Trebuie sa recunosc ca am vazut de la inceput ca semintele sunt atent numarate de producator, scrie clar numarul lor pe plic, deci au fost complet transparenti in privinta cantitatii pe care o vindeau. Doar ca sunt putin dezamagita, eu vroiam un randament de 100%, pentru ca mie asta imi sugereaza cuvantul "premium".
In fine, contabilizam astazi deci 5 rasaduri de castraveti carora le-a dat deja frunzulita nr. 3. O asteptam pe a patra ca sa facem repicarea. Contabilizam, si 7 rasaduri de rosii care imi par destul de firave si apatice dar poate ca-si vor schimba usor, usor aspectul, pe masura ce se maturizeaza.
Pe de alta parte, tomatele Inima de bou au crescut hotarate, dintr-un plic ieftin si au fost nenumarate. Pe bune, n-am gasit rabdare suficienta pentru a le numara si sa masor ulterior randamentul. Asa ca va pot spune doar ca au iesit multe si cateva au inceput "sa lucreze" la frunzulita nr. 3.
Ardeii au rasarit dar apatic, doar cativa desi am sadit un plic intreg. La ardei cred ca am totusi o explicatie pentru care au rasarit foarte, foarte greu - n-am acoperit recipientul si le-a fost probabil mai frig.
O dezamagire majora in tot procesul a constituit-o pamantul de flori in care le-am plantat si care pare sa fi dezvoltat un soi de mucegai. Eu tot mai sper ca nu imi va imbolnavi cumva plantutele. Ati mai vazut asa ceva?
PS. Cum sa fac sa intorc pozele astea ca ma exaspereaza?!
Frumoase rasaduri sa creasca si sa rodeasca bine.Eu, cand nu-mi prepar pamantul singur folosesc pamant de rasaduri -Substrat Pro de la firma ungureasca Agro CS - este special preparat pentru rasaduri si se gaseste la cam toate supermaket-urile care vand seminte ( in acest an l-am cumparat din Dedeman).Pentru mucegai incercati o stropire cu ceai de coada calului in amestec cu ceai de urzica de la Plafar.
RăspundețiȘtergereSi pentru ca azi sarbatorim Dragobetele, va doresc o primavara minunata plina de realizari si inspiratie.
Attn. caserolele incolore in care ati semanat nu sunt recomandate acestui scop! Uitati-va la micile ghivece si la alveolele din plastic din comert, toate sunt negre! Lumina e buna la frunze, nu la radacini! Pe masura ce sistemul radicular se va dezvolta, tot mai multe radacini vor ajunge la perete. Scuze, nu am acum vreme sa explic de ce.
RăspundețiȘtergereSi inca ceva: pusul semintelor in pamant, fie ca e acesta ogor, strat sau in ghiveci, se numeste semanare. Cand punem tuberculi sau bulbi in pamant vorbim de plantare. Cand mutam rasadurile in gradina vorbim de sadire.
* presarati praf de var pe pamantul pe care a aparut m ucegaiul, asa usor, printre plante nu si pe ele.
RăspundețiȘtergere* scoateti-le la lumina solara, sa bata soarele pe pamantul cu mucegai si el va disparea.
* nu mai udati rasadul prin stropire (pana dispare mucegaiul) ci, daca este nevoie, turnati apa in cuva in care sta ghiveciul si pamantul, daca are nevoie de apa, isi absoarbe singur apa.
* asa e. si pe mine ma mira faptul ca unii gradinari de meserie folosesc gresit expresii referitoare la gradinarit: daca-i planta se planteaza, daca-i samanta se seamana...ce-o fi asa de greu? mai greu este cu milioanele de lei vechi de care ne-am despartit de ani buni si nu scapam de ele hahaha!
@Vasile, multumim de urari si le intoarcem. E prima data cand o patesc asa cu pamantul, fie el si de flori.Am ceai de urzica in casa, poate le fac un dus.
RăspundețiȘtergere@Nelu, pfuuu ce m-ai certat, apropos de proprietatea termenilor. Dar nu ma supar ci imi fac mea culpa. Ai dreptate!:)
@Elisa, sfaturi foarte utile, ca intotdeauna. Imbartisari.
Nu e deloc o cearta. Este o simpla observatie. Suntem putini cei care scriem cat de cat regulat, sunt multi incepatori care iau de bune cele ce le citesc la noi. De aceea trebuie sa scriem "pe bune", blogurile practice nu trebuie sa devina bloguri de pareri...
RăspundețiȘtergere