sâmbătă, 23 martie 2013

Morcovi pe banda

V-am mai povestti despre esecul inregistrat cu morcovii an de an. Nu ca nu era buna samanta, nu ca nu rasareau dar habar nu am cum sa-i raresc. Asa ca de doi ani am reusit sa producem doar niste morcovi de ne era rusine sa spunem ca i-am cultivat.
Asa ca anul acesta incercam un nou sistem: morcovi pe banda. Nu pe banda rulanta ci pe o banda speciala pentru seminte. Soiul este Nantes, speram sa rasara morcovi seriosi si la o distanta respectabila, in asa fel incat sa fie de-o ciorba.

Am gasit la Agrosel, in gama Premium niste benzi cu seminte de Nantes, de 1.67 m. Am pus o brazda jumatate, doar atat mi-au ajuns. Pentru ca am beneficiat de ajutor din partea unei vecine in ceea ce priveste trasarea brazdelor, mi-am putut permite sa fotografiez banda de morcovi. Experienta s-a dovedit fara niciun stres pentru ca nu mi-am mai facut griji pentru cat de mici sunt semintele si cat de des trebuie plantate.






Banda se intinde in brazda, se uda bine si se acopera cu pamant. Asteptam sa vedem cat de repede rasar si cat de mari si gustosi se vor face.
Pentru ca tot am fost la capitolul semintelor mici si foarte mici, am plantat  patrunjel frunze si marar. Consortul a plantat si el laptuca si sparanghel. Am pus si primii castraveti in solar pentru ca s-au intins fara limite si atentau la bietele tomate care erau in vecinatate, pe acelasi pervaz. E o temperatura destul de ridicata in solar asa ca in ciuda codului de nu stiu ce culoare, sper sa nu pateasca nimic.

5 comentarii:

  1. Oho, ce treabă bună! :) Felicitări. Și eu am de gând să-mi fac anul acesta câteva benzi. Metoda simplă, cu panglici de hârtie igienică și semințe lipite cu pap. Excelent că ați putut lucra și pe vremea asta. Solarul e o treabă foarte bună. :) Mult spor în toate vă doresc.

    RăspundețiȘtergere
  2. Interesantă treaba cu banda!
    Inițial, când am citit titlul articolului chiar credeam că voi citi o postare despre cum veți obține morcovi pe bandă rulantă. :)
    Unii grădinari la semănatul semințelor mici folosesc nisip, adică le amestecă in anumite proporții pentru a obține rărirea direct de la semănat. Cu nisip sau fără, eu cred că trebuie multă practică până reușește cineva fie performant la semănatul semințelor direct din mână.
    Sănătate și succes în continuare!

    RăspundețiȘtergere
  3. Iata cum se obtin morcovi mai devreme, din rasad, sau cum se pot pune fara necesitatea raritului, sau cum se pot semana in extrasezon, la sfarsitul verii-inceputul toamnei, pentru o cultura de iarna dublu-protejata:
    http://www.workdaychickenpictures.com/workdaychickenpictures/Chickens_And_Gardens_Blog/Entries/2010/9/12_Carrot_experiment.html

    RăspundețiȘtergere
  4. @Scutaru, buna idee. Mai am si eu jumatate de brazda de pus si as aplica metoda de la tine. Dar mai creste ceva daca pui semintelor lipici?
    @AC, am incercat smecheria cu nisipul. Tot desi au iesit. Cred ca nu ma pricep eu prea bine.
    @nelucraciun, metoda e ingenioasa, intr-adevar dar nu se uda oare sulurile acelea din hartie atunci cand uzi rasadurile?Si daca se uda nu se rup?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ooo, da. Sigur că răsare. Pap = pastă de făină. Se dezagregă la umezeală, la fel ca hîrtia igienică. Nu e metoda mea, am furat-o și eu de pe net și am scris despre ea mai demult. :)

      Ștergere