luni, 13 mai 2013

Experimentul 1 - actualizare

Am promis saptamana trecuta ca voi povesti in detaliu despre rezultatele Experimentului nr. 1 din anul curent: mazarea si fasolea oloaga. In timp ce-i analizam rezultatele mi-am adus aminte ca pe langa Experimentul nr 2: fasole urcatoare la PET am mai facut anul acesta si un al treilea experiment, numit plastic Morcovi pe banda. Asa ca va mai sunt datoare si cu detaliile pentru cel de-al doilea si respectiv al treilea experiment.
Astazi insa vom vorbi despre cel dintai. Daca va aduceti aminte la  momentul semanatului am cumparat asa, in viteza plicuri de seminte de la Starsem si de cand le-am vazut, dupa desigilarea plicului am avut oarece indoieli, cel putin in ceea ce priveste fasolea.
Daca boabele de mazare aratau, sa zicem, rezonabil, boabele de fasole oloaga erau sparte, in cele mai multe cazuri. Cu toate acestea le-am semanat in trei parcele, doua de mazare, respectiv una de fasole. Am semanat cateva boabe, cel mult cinci, in fiecare cuib.
Au rasarit destul de greu si cu multe goluri, adica au fost cuiburi unde n-a iesit nicio plantuta, cuiburi cu doar o plantuta iar fasolea a inceput sa-si arate lipsurile inca de la inceput. Din tot razorul a iesit initial un singur fir, este adevarat viguros si plin de viata dar unul singur. Am semanat 6-8 cuiburi!
Ulterior au inceput sa mai scoata capul din pamant cateva fire dar toate erau extrem de firave iar boaba din care incoltisera era efectiv putreda. M-am uitat luung la ele si am ajuns la concluzia ca sunt irecuperabile. Ulterior s-a dovedit ca in afara vrejului viguros rasarit initial, un singur vrej iesit dintr-un bob aproape putred a facut frunzulite si pare sa mearga bine dar n-o sa am asteptari uriase.
Singura explicatie pe care am gasit-o pentru esecul rasunator a fost  ca probabil semintele erau vechi sau au fost depozitate precar ( de Starsem sau MegaImage, nici nu mai conteaza). Ideea e ca sper ca vrejul sanatos sa produca macar pentru seminte la anul. Yep, inca sunt optimista si daca ma gandesc bine as putea sa seman un plic nou de seminte de oloaga. Nu-i timpul trecut, e doar mai,abia a inceput sezaonul de plantare afara.
 
Cum mazare lucrurile stau diferit dar nu extraordinar de diferit. Asemenea fasolei, mazare a rasarit destul de greu, cu goluri ( cuiburi fara niciun fir) dar macar am in jur de 10 cuiburi hotarate. Cata mazare o sa recoltez eu de la 10 cuiburi? Habar n-am, probabil un borcan...:))). De mentionat ca am plantat doua plicuri pe doua razoare deci ar trebui sa fie mult mai multa.
Saptamana aceasta am urcat-o pe niste miniaraci pentru ca incepuse sa se agate pe tot ce prindea in jur, mai ales pe buruieni. Buruienile le-am scos si mazarea am cocotat-o pe araci. Cand indeplineam aceasta din urma sarcina am observat cu incantare ca a inflorit:
Ei, macar asta, mi-am spus ca si asa fasolea si-a luat concediu pe nepusa masa!
Asa ca acum incerc sa-i creez o atmosfera placuta si multumitoare ca sa produca si ea macar seminte pentru anul urmator.
In gradina de flori margaretele s-au desfasurat in toata splendoarea:


Vestea proasta este ca n-am avut timp sa ma ocup de iarba din jurul lor asa ca weekendul viitor o sa fie mai mult cu sapa in mana. Pamantul este ingrozitor de crapat, nici nu stiu cum fac bietele plante sa supravietuiasca.

Ne-am ocupat si de solar caci ii mai eram datori cu plantarea a jumatate din rasaduri. Acum este plin ( daca nu cumva mai decide coropijnita sa-l praduiasca) si este udat la picatura.

 

6 comentarii:

  1. Si eu am experimentat anul acesta cu mazare si fasole si la fel ce si la tine, fasolea este destul de putina(cred ca am cinci-sase cuiburi). In schimb mazarea a rasarit aproape toata si deja a inceput sa lege. Fasolea semanata ulterior de soacra mea din seminte primite de la o vecina a rasarit toata. Asadar, nu toate semintele cumparate sunt viabile!

    RăspundețiȘtergere
  2. Poate ai pus boabele prea devreme in pamant:)umezeala fiind mare au putrezit, eu le-am pus la o saptamana dupa tine si au rasarit toate si erau vechi de un an.

    RăspundețiȘtergere
  3. si eu cred ca umezeala a fost de vina, sau frigul. mie mi-au iesit si anul asta starsemurile, numai ca-s niste dihanii care le mananca. adaugare: fasolea autohtona primita de la tanti doina creste mai viguros si pare plantata inaintea semintelor la plic.

    RăspundețiȘtergere
  4. @Aurelia, cred ca mai suplimentez si eu cu fasole de la alt producator. Cu fasole boabe de prin vecini am avut surpriza ca s-a facut mare si frumoasa dar "a uitat" sa produca ceva. A facut trei tecute toata vara.

    @Brandusa si Simf, nu e umezeala pentru ca n-au primit asa multa apa. Au fost udate saptamanal iar pamantul bietul tipa de sete. Eu tot cred ca au fost semintele ori vechi ori de slaba calitate fiindca altfel nu-mi explic.

    RăspundețiȘtergere
  5. Sigur au fost semintele proaste. Eu am ajuns la concluzia ca aceia care investesc in ambalaj au sigur seminte proaste. Iar daca nu sunt proaste, atunci sigur sunt FOARTE putine. Am gasit plicuri cu fasole oloaga cu 20 de boabe!!! Pai asta e nimic. Nici nu ies toate, le mai mananca si limacsii... 20 de seminte ajung unui copilas care face experimente la scoala la ora de biologie, nu cuiva cu gradina!
    Incet, incet am sa ma rezum la 2 maxim 3 firme de seminte.

    RăspundețiȘtergere
  6. Mulțumesc pentru tot Dr. Ellen! După ce te-am contactat pentru a mă ajuta să nu mai divorțez de soțul meu, soțul meu a încetat să mai depună acte de divorț și lucrurile stau mult mai bine. După cum ai spus, tot procesul de divorț a fost anulat, femeia rea ​​care a creat probleme în căsnicia mea a părăsit soțul meu și acum suntem foarte fericiți împreună. Împărtășesc această experiență de viață cu oricine se confruntă cu provocări similare în relația lor, căsătorie sau orice altă problemă. , o puteți contacta pe Dr Ellen pe WhatsApp +2349074881619
    Ea este competentă în următoarele vrăji:
    * vrăji de dragoste
    * vrăji de căsătorie
    * vrăji de bani
    * vrăji de frumusețe
    * Vrăji de noroc
    * Vrăji de atracție sexuală
    * Vrăji de vindecare a SIDA
    * Vrăji de loterie
    * Blestemele elimină imediat vrăjile
    * Vrăji de protecție
    * Vrăji de loterie
    * Vrăji norocoase
    * Vraja de fertilitate
    * Inel de telekineză 💍
    E-mail: ellenspellcaster@gmail.com
    Whatsapp +2349074881619

    RăspundețiȘtergere