Povestea incepe cu o masinarie minunata, de forma hexagonala, care ca orice masinarie se respecta si iti cere sa indeplinesti niste conditii pentru ca ea sa aiba succes. De exemplu, face mofturi daca e pusa intr-un loc in care sunt curenti de aer. Si nu-i convine daca ii pui apa in alveola B atunci cand nu trebuie. Masinaria asta ( multumim pe aceasta cale cui a inventat-o ), stie sa faca un lucru deosebit de important pentru noi, stie sa scoata singura singurica pui, de toate felurile. N-am incercat cu pui de sarpe dar stim totul despre procesul tehnologic de "fabricare" al puilor de gaina. Eh, ce vreti, avem si noi pasiuni putine si fixe.
Acum fix trei saptamani am decis s-o punem pe Cleo ( asa o cheama pe closca noastra artificiala) sa ne faca o serie nou-nouta de motati. D-rele noastre nu s-au induplecat sa faca suficiente oua in perioada aia ( invocand fel si fel de motive: ba ca e cald, ba ca sunt prea multi cocosi si le streseaza, ba ca nu ne place porumbul si noi vrem sa mancam doar grau...de-astea) asa ca a trebuit sa apelam la oua din vecini. Noi n-am avut decat vreo 20, selectate cu atentie si cu camera de aer vizibila in lumina becului. Ouale din vecini insa n-au mai fost asa de stralucite. La marea lor majoritate n-am putut identifica usor camera de aer si m-am cam suparat caci alte oua nu prea aveam. In fine am decis sa merg la risc si le-am pus. S-a dovedit stiintific ca am avut dreptate. Cleo a "produs" doar 20 de puisori din vreo 50 de oua. Asta e, sanatosi sa fie!
Si eu am incercat anul trecut cu clocitoarea si nu am fost multumit de rezultat plus ca ii prea multa munca. Anul acesta m0am multumit cu rezultatele de la closca. Nu trebuie intoarse ouale .. pur si simplu astepti 3 saptamani
RăspundețiȘtergerece minuni sunt puiutii, totdeauna mi s-au parut niste miracole puii abia iesiti din oua.
RăspundețiȘtergereo nedumerire: nu vor intra cam mici, ca varsta, in iarna?
@Ursu Florin - Noi anul trecut am scos foarte bine. Cred ca au fost 40 deci un rezultat apropiat de standardele din carticica. Anul asta insa problema au fost ouale. N-au avut toate ce le trebuie: o camera de aer vizibila sau "samanta" cum se zice in mediul rural
RăspundețiȘtergere@simf, sunt frumosi ca niste jucarioare. La doua zile de viata unul dintre ei, mai tupeist, a tulit-o din cos. L-a recuperat soacra-mea si i-a facut morala pentru obraznicie :). Noi speram ca pana la iarna sa fie marisori. O sa ii trec pe hrana care sa le stimuleze cresterea si dezvoltarea desi sotul meu se importiveste ca zice ca "nu mai sunt bio", ca si cand l-ar lasa cineva sa-i taie :)))
faini puiuții. de unde ai luat-o pe cleo ( pe internet ? ), cât a costat, cât durează o serie de pui și care este tehnologia ? care este consumul la curent el. ?
RăspundețiȘtergereai povestit foarte fain despre ea, dar niște detalii mai tehnice la concret ?... :)
ref. la ouă,îmi aduc aminte că socrela mea, stingea lumina și cu o lumânare și palma făcută căuș în spatele ei, verifica oul...
@thamara, pe Cleo am cumparat-o dintr-un magazin cu chestii pentru gospodarie din zona Garii de Nord. Exista si pe internet spre vanzare dar rezulta un pret mai mare. Eu am dat pe ea cca 120 RON anul trecut. O serie de puiuti apare in aprox 21 de zile de cand ai pus ouale. Incep sa ciocneasca in a 19-a zi si iesirea ultimilor pui are loc in a 21-a. Cleo a noastra n-are mecanism de intoarcere a oualor deci le intoarcem cu mana dimineata si seara. Carticica ei iti explica pas cu pas ce trebuie facut si nu e foarte complicat.
RăspundețiȘtergereDespre oua - eu le-am analizat in lumina unui bec, cu palma dispusa in spatele lor. Acolo unde am vazut camera de aer am insemnat oul cu X iar unde n-am vazut-o am insemnat cu O. La sfarsit m-am inselat asupra unui singur ou cu O din care a iesit un pui. Din restul nimic si au fost cca 20 de oua insemnate cu O. Cele cu X au scos pui in proportie de 90%
Nu ma satur sa urmaresc aventurile la 'closcodromul' vostru! Eu sunt un fan declarat a tot ce e 'imbracat' cu pene :) Eu n-o sa uit niciodata micul miracol al iesirii din ou a unui puisor, eveniment pe care l-am urmarit fascinata...ghici unde? In apartamentul parintilor mei, intr-un BLOC!!! E lunga povestea vizavi de cum a ajuns closca- de-aia adevarata, cu pene - la etajul 4 al unui bloc din Cluj, cu tot cu cosul cu paie in care clocea, dar te asigur ca gestionarea situatiei dupa ce micile minuni au iesit din oua n-a fost tocmai usoara!
RăspundețiȘtergere