luni, 1 aprilie 2013

Un boboc

V-am mai povestit anterior despre magnolia noastra. Pentru aceia dintre voi care nu au citit posturile anterioare, va spun despre ea pe scurt.
Am cumparat-o de la Simfonia Lalelelor acum circa 4 ani. Avea probabil o inaltime de 30 de cm iar persoana de la care am achizitionat-o avea multe, multe magnolii la vanzare. I-am cerut sfaturi despre plantare, ingrijire si am plecat fericiti s-o plantam gandindu-ne ca gata, o sa faca flori muuuulte si grozave incepand de primavara viitoare.
Au trecut de atunci mai multe primaveri. Dumneaei a facut multe frunze, flori ioc!
Am inceput s-o suspectam ca e de fapt un magnoliu. Nu radeti! Auzisem o legenda cum ca magnoliile sunt fete si baieti si ca daca nu are vreo fata prin jur, n-o sa polenizeze si o sa vedem noi flori la Pastele Cailor. Intre timp nu ne-am lamurit daca e ceva adevar in cele de mai sus. In schimb ne-a apucat reorganizarea spatiului si ne-am gandit s-o mutam si pe magnolie, fiindca si asa nu face nimic in afara de frunze. Ba la un moment dat ne trecuse prin cap s-o scoatem si sa plantam alta. Doar ca nu m-a lasat pe mine inima caci de la magnolia asta a plecat toata dragostea mea pentru gradina. Da, magnolia a fost prima plantuta pe care am cumparat-o pentru gradina, impreuna cu un bradut. Cum era de asteptat, bradutul n-a supravietuit.Ea insa s-a facut mare, peste 1 m si a continuat sa faca multe frunze si atat.
Va spuneam ca "ne-a lovit" reorganizarea asa ca am mutat doi trandafiri si magnolia. In locul in care se afla initial, magnolia beneficia de mult, mult soare. In locul in care "domiciliaza" post mutare, nu mai are asa de mult soare, pentru ca la un moment dat umbra casei coboara peste ea. Poate ca soarele in exces era si motivul pentru care magnolia noastra facea doar frunze caci in urma cu o saptamana am descoperit cu incantare un boboc:
Va puteti singuri imagina cat de incantata am fost. Si m-a tinut incantarea pana in momentul in care iarna s-a gandit sa mai faca o ultima demonstratie de forta, zilele trecute. M-am gandit: uite cum s-a dus bobocul meu de magnolie, pe apa sambetei.
 
Ieri am intrat cu teama in gradina si cu convingerea ca o sa-l gasesc cazut langa planta. Magnolia mea insa a rezistat eroic in fata zapezii si a frigului. Si bobocul ei la fel.
 
Asa ca inca mai avem un boboc de magnolie.
 
Frigul ne-a adus insa si niste pagube in sensul ca am pierdut rasadurile de castraveti din solar. Au murit toate sapte si eram asa mandra de ele! Asta e, punem alte seminte.

7 comentarii:

  1. daca e magnolie de simfonie, musai sa fie super para extra ;)

    (off topic - consortul pune steagul de 1 mai? sau nu l-a scos deloc? eu mi-am propus sa-l pun iarasi intre 1 si 10 mai)

    RăspundețiȘtergere
  2. Magnolia infloreste dupa mai multi ani. 7 parca... Avea si mama una si tot asa a asteptat si-a tot asteptat... dar pana la urma a inflorit si era o minunatie.

    RăspundețiȘtergere
  3. @Simf, asa trag si eu speranta dupa atata asteptat :)
    Steagul agatat pe casa de catre Consort sta acolo in permanenenta.

    @Iulia,m-ai pus pe ganduri. 7 ani e o eternitate

    RăspundețiȘtergere
  4. O, ce binecă a înflorit și că n-a fost afectat! Dar parcă prea mult s-a lăsat așteptat casă mai și dezamăgească la prima scuturare de cojoc a babei iarnă. O să vă bucurați de ea încă mulți ani de-acum încolo. Și noi avem câteva, la job. Sunt pur și simplu superbe. O să punem și la Moșie, desigur, și o să le rugăm frumos să ne dea flori mai degrabă. ;)

    RăspundețiȘtergere
  5. sa vedem ce culoare este...in Campina este o magnolie protejata de lege.Are cca 100 de ani am inteles.Am fost de am vazut-o si noi.Ne uitam din strada in curtea omului...erau ramurile mari si se intindeau pe jumatate din curte.Era plina de flori albe.O minune!

    RăspundețiȘtergere
  6. Eu nu rad de ”magnoliu”, si eu suspectez o datura pe care o am de cativa ani ca e baiat, nu a vrut sa faca nicio floare pana acum.
    Dar despre magnolii stiu si eu ca unele isi dau drumul mai greu . Am avut si noi una care in primii 8, poate chiar 10 ani abia crestea , iar de inflorit nici atat.Insa dupa aia si-a dat drumul si an de an e tot mai mare , mai plina de boboci/flori si mai frumoasa.

    RăspundețiȘtergere
  7. @MAG si eu tot pandesc vreun semn in privinta culorii. Cred ca voi ajunge sa masor bobocul cu ruleta sa vedem daca a mai crescut :)

    @Mihaela, complicat cu plantele, trebuie sa admit. Cine ar fi stiut ca se poate intampla sa fie si "baieti"?

    RăspundețiȘtergere