joi, 12 aprilie 2012

Cum a aparut pe lume Solarul

Consortul meu are vise marete. Unele legate de cultivarea legumelor in sistem 100% ecologic, in care rosia are gustul din vremea copilariei iar castravetele e parfumat si da salatei gustul unic.
Ca sa-l cunoasteti mai bine pe consort o sa va spun ca e un gradinar wanna be total atipicpentru zilele noastre . Refuza cu incapatanare sa stropeasca plantele cu orice solutie, pentru ca, nu-i asa, lui nu-i trebuie legume si fructe frumoase, lui ii trebuie din acelea gustoaste.
Consortul meu n-are cunostinte de agricultura. El stie contabilitate. Cu toate astea e convins ca nici gainile nu trebuie crescute cu nutret combinat ci cu cel mai neaos porumb ( si ala sa nu fi fost tratat cu ceva, ca e nenorocire!) pentru ca n-ar mai fi ouale eco. Cred ca ar fi de acord sa stropeasca impotriva manei doar cu apa chioara si ar avea niste indoieli si impotriva ei.

Asa ca s-a decis ca lui ii trebuie solar. Ca acolo, acoperite si protejate, legumele lui vor creste neatinse de toate chimicalele care ar putea la un moment dat sa-i afecteze cu voie sau fara voie legumele bio.

Prima data a facut unul cu ce se gasea prin curte. Nu vreti sa vi-l imaginati. Si totusi ati putea incerca sa vi-l imaginati, asa, de dragul conversatiei. Era asa, o chestie facuta din lemne ( nu lemn ci lemne pentru ca adunase lemne de diverse marimi, pe care le prinse cu  fiecare bucatica de sarma pe care o gasise prin curte si la care mai asezonase si cuie, multe cuie). Hidosenia, pe langa faptul  ca strica tot aspectul curtii din fata, juca doar pe jumatate rolul pentru care fusese cladita, fiindca invariabil o bucata de lemn sau un cui sau o sarma, gaureau folia. Multa folie a fost ruinata incercand sa acoperim bazdagania.

Intr-un final apoteotic, consortul a cedat nervos si a daramat-o toamna trecuta. Si-a inceput sa planuiasca viitorul solar - Solarul! Cel mai cel solar din sud estul Europei. Cel mai cu mot solar din tara.







Si iaca ce a iesit. N-am apucat sa plantam nimic in el pentru ca abia weekendul trecut l-am acoperit. Dar a iesit bine, zic eu, desi eu nu ma pricep foarte tare la cum se face un solar.

6 comentarii:

  1. pai e un solar grozav! bine, nici eu nu ma pricep la solarii, dar e grozav ca ati reusit!

    RăspundețiȘtergere
  2. E perfect. Acum trbuie sa-l umpleti!

    RăspundețiȘtergere
  3. solarul, dupa parerea mea de habarnist--e o mare varza-
    -dar dupa ceea ce vad si daca il compar cu solarul meu pe care inca nu am curajul sa-l apuc, al vostru este o minune

    Felicitari si recolta placuta!

    RăspundețiȘtergere
  4. Daca imi permiti un sfat, deasupra, pe lateralele dinspre "acoperis", mai intindeti ceva sfori pe sub folie, ca sa o tina intinsa, deoarece cand va ploua foarte mult, apa va impinge folia in jos si va forma "balti de apa" si va veti trezi cu solarul rupt. Iti spun din propria experienta.
    Solarul este foarte folositor, dar are cateva pretentii de care trebuie sa tii cont:)
    Mai vorbim.
    Spor la treaba!

    RăspundețiȘtergere
  5. @Cristina, nu e chiar grozav, mai sunt multe de perfectionat la el dar o sa revin intr-un post viitor cu imbunatatirile
    @Iulia, am inceput sa-l umplem. Speram doar sa le mearga bine locatarilor
    @Daniel, pai na, e al doilea solar al nostru. Incercam sa-l facem cat mai bine si-i tot inbunatatim chestii. Daca-l vedeai pe primul ziceai ca asta e un vis implinit :))
    @Vasi, nu e cu nicio suparare. Primi sfaturi cu drag, ele sunt constructive. Pana sa vedem mesajul tau am intins sfoara pe sub plasa ca sa impiedicam aparitia burtii de apa. Mai avem de intins ceva pana sa arate exact cum trebuie. Revin cu actualizari cat de curand.

    RăspundețiȘtergere
  6. Si daca statea intr-o rana sau ii mai lipsea cate ceva, tot e "Cel mai cel solar din sud estul Europei", pentru ca-i facut de doua maini dibace...nu putem fi toti arhitecti, ingineri sau agronomi...da' ne descurcam...

    RăspundețiȘtergere